ΕΦΑΡΜΩΓΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΕΞΑΡΙΘΜΟΥΣ ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΥΣ

2012-09-03 17:51

 

Εδώ θα βρείτε πολλά δωρεάν προγράμματα σχετικά με τους λεξάριθμους - κλειδαρίθμους.

https://www.mediafire.com/?yi3rmt56axl13

Η Ελληνική γλώσσα από… μαθηματική σκοπιά!

Με αυτό το πρόγραμμα είστε σε θέση να υπολογίζετε εύκολα και γρήγορα το λεξάριθμο μιας Ελληνικής λέξης ή πρότασης. Ο λεξάριθμος μιας λέξης προκύπτει αν αντικαταστήσουμε κάθε γράμμα με έναν αριθμό και στη συνέχεια τους αθροίσουμε. Η αντιστοιχία των γραμμάτων με αριθμούς γίνεται με 3 τρόπους.

Ο πρώτος είναι ο πλέον συνηθισμένος που ακολουθεί το αριθμητικό σύστημα της κλασικής περιόδου.

Ο δεύτερος τρόπος αντιστοίχησης δεν είναι τόσο διαδεδομένος. Έχει προταθεί από τον Χρήστο Τσούκα (Μυστικός λόγος, η γεωμετρική σκέψη των Ελλήνων) και βασίζεται στην αντιστοίχηση των γραμμάτων με τον αριθμό που αντιπροσωπεύει τη θέση του στο Ελληνικό αλφάβητο.

Ο τρίτος αφορά τους “αναλυτικούς” λεξαρίθμους (Ελευθέριος Αργυρόπουλος www.synarithmos.com).

Σημειώσεις

Ο πρωταρχικός αριθμός προκύπτει αν αθροίσουμε τα ψηφιά του λεξαρίθμου, έτσι ώστε να καταλήξουμε σε έναν μονοψήφιο αριθμό (π.χ. ο αριθμός 546 γίνεται 5 + 4 + 6 = 15 = 1 + 5 = 6).

Ως γνωστόν οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν τα γράμματα του Ελληνικού αλφαβήτου, για να παραστήσουν αριθμούς. Αυτό που πρέπει να καταλάβετε είναι ότι όταν οι αρχαίοι γράφανε μια λέξη, ταυτόχρονα βλέπανε και έναν αριθμό. Για να ξεχωρίζουνε τα γράμματα από τους αριθμούς, βάζανε τόνους στα γράμματα όταν ήθελαν να υποδηλώσουν έναν αριθμό.

Είναι ακόμη δυνατόν να κάνετε προσθαφαιρέσεις μεταξύ λέξεων ή προτάσεων, χρησιμοποιώντας το σύμβολο της πρόσθεσης ( + ) ή της αφαίρεσης ( – ). Για παράδειγμα “σπουδαίος + άνθρωπος” ή “ψάρι – θάλασσα + αβγά”.
Εν τω μεταξύ μπορείτε να αποθηκεύετε τις λέξεις ή τις προτάσεις σας σε μια βάση δεδομένων. Τέλος έχετε τη δυνατότητα να κάνετε αναζήτηση για πιθανές λεξαριθμικές ισοψηφίες μεταξύ των λέξεων ή προτάσεων, που είναι αποθηκευμένες στη βάση, με τη λέξη ή την πρόταση που γράφετε στο πεδίο κειμένου.

πηγή “Η Ελληνική γλώσσα από… μαθηματική σκοπιά!”

https://users.ntua.gr/dpiperid/MyWebPage/Catalog/other/lexarithm.htm